Oblicz WHR
Otyłość typu "jabłko" (brzuszna) cechuje się nadmiernym nagromadzeniem tkanki tłuszczowej wewnątrz jamy brzusznej. Otyłość
tego typu wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia wielu chorób metabolicznych: zaburzeń lipidowych, cukrzycy II typu, nadciśnienia
tętniczego, które z kolei przyczyniają się do rozwoju choroby wieńcowej oraz zwiększają ryzyko wystąpienia zawału serca.
Otyłość typu "gruszka" (pośladkowo-udowa) charakteryzuje się odkładaniem tkanki tłuszczowej w okolicach pośladków, ud oraz bioder.
Częściej występuje u kobiet niż u mężczyzn. Tkanka tłuszczowa zgromadzona w tych okolicach jest dużo trudniej metabolizowana niż
tkanka tłuszczowa brzuszna, jednak umożliwia ona utrzymywanie się prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, który jest bezpośrednio
związany z ryzykiem wystąpienia chorób cywilizacyjnych.